Érdekességek a ginkgo bilobáról

A magyar páfrányfenyő elnevezés eléggé egyértelmű, hiszen a ginkgo biloba levelei nagyon hasonlítanak a párfányra, törzse, termése pedig pont úgy néz ki, mint a fenyőféléké. Korábban a botanikusok a tiszafafélék családjába sorolták, egészen addig, amíg Hirase japán kutató 1895-ben felfedezte, hogy a ginkgó mozgó spermasejtek által termékenyül meg. Ez pedig a fenyőfélékre nem, viszont a páfrányokra igencsak jellemző. Ebből következtettek arra, hogy a ginkgó elszigetelt, önálló faj a mai növényvilágban.

Érdekességek a ginkgo bilobáról
 

Nem véletlen, hogy már Darin is élő kövületnek nevezte, hiszen ez a fa rendjének egyetlen képviselője. Egyes német szerzők túlélő művészként titulálják, hiszen képes volt átvészelni a jégkorszakot.

A XVI. században egy kínai iró a levelek úszóhártya alakja miatt "kacsaláb levelű" (ya chio) fának nevezte. Ezt váltotta fel később a "yinxing" (jin hszing) "ezüstbarack", majd "bai guo" (paj kuo) "fehér gyümölcs" név. A "yinxing"-et a japánok "ginnan"-nak olvassák, és ez változott később "ginkyo"-ra. Kaempfer könyvében egy sajtóhiba miatt szerepel Ginkgoként a növény. Carl Linné svéd orvostól ered a mai neve: a Ginkgo biloba. A név első tagja a Kaempfer-féle sajtóhibából keletkezett "Ginkgo", a második tag a jellegzetes kétlebenyű levélre utaló "biloba".
 

A ginkgo biloba a művészetben

Kínában több művészt is megihletett már e különös fa, de az európai szerzők sem entek el mellette nyomtalanul. Goethe, a nagy német költő a heidelbergi kastély parkában találkozott e csodás növénnyel. Már ott felfigyelt erre a fára, de csak rajnai utazásai során kerültek e növények verseibe, mikor Háfiz perzsa költő alkotásai hatottak rá. A távol keleti fa kétkaréjos levelei és tűszerű erezete a költő szemében a barátság szimbólumának tűntek és ez vers megírására késztette.
 

Ginkgo Biloba

Napkeletről jött a fája,

és most itt kertemben él.

Sejtelemmel nézek rája,

titkot kérd e falevél.

Egyetlenegy teremtmény-e

mely megosztá önmagát?

Vagy egy választott pár lénye

lett eggyé e lombon át?

Verseimben leltem választ

erre, mélyet és nagyot.

Érezhetted bennük már azt:

egy s mégis kettős vagyok.

 

E keletről gondjaimra

bízott fának levele

a tanult főt okosítja,

titkát fejtvén vele.

Egyetlen élő levélkét

látunk kettéválva mi?

Vagy kettőt, mik eltökélték:

egynek fognak látszani?

E kérdésre, mit megoldott

elmém, választ így adok:

nem sejteti-e dalom, hogy

egy s mégis kettős vagyok.

 

Goethe születésének 225. évfordulójára a meisseni porcelángyár készített egy plakettet, melyen a vers részlete és 3 ginkgólevél ábrája van.

A Ginkgo biloba leveleinek különleges szépsége megragadta gr. Lennart Bernadotte fotóművészt is, akinek aprólékos finomsággal alkotott virág és növényfelvételei közül kitünnek, a Mainan-szigeti kastélyparkja Ginkgo biloba fájának őszi aranysárga leveleiről készített felvételei.

 

Jutta Wagner-Rothermann osztrák festő és szobrászművész 1985-ben készítette "Nők a Ginkgofa alatt" című bronz szobrát. Herwig Schmack osztrák festőművész Ginkgo-t ábrázoló festményt alkotott (1984).

 

Ginkgo Biloba termékek

BioCo Ginkgo Bilobakivonat 120 mg Megapack tabletta 90 db

BioCo Ginkgo Biloba kivonat 120 mg Megapack tabletta 90 db

A készítmény a Ginkgo biloba értékes, hatóanyagokra standardizált kivonatát tartalmazza magas, tablettánként 120 mg-os mennyiségben.

Ár: 3890 Ft
Megnézem

Ginkgo Biloba 120 mgkapszula 60 db (Vitaking)

Ginkgo Biloba 120 mg kapszula 60 db (Vitaking)

A Ginkgo Bilobát a világ szinte minden táján az emlékezőképességre gyakorolt hatásáról ismerik. A Ginkgo Biloba hozzájárul a normál mentális és kognitív funkciókhoz. Ez a készítmény kapszulánként 120 mg Ginkgo Biloba levél kivonatot tartalmaz, melynek 24%-a (28,8mg) flavon glikozid, és 6% (7,2mg) terpén lakton.

Ár: 2700 Ft
Megnézem

Caleido GINKGO BILOBAtabletta 90 db

Caleido GINKGO BILOBA tabletta 90 db

Az élő kövület! Az agy és a vérkeringés karbantartására ősidők óta használt gyógynövény.

Ár: 1580 Ft
Megnézem

Dr.Herz Ginkgo BilobaForte 120 mg 60db

Dr.Herz Ginkgo Biloba Forte 120 mg 60db

A ginkgo biloba kiváló értágító, javítja az agy vérellátását és a keringési problémákat.

Ár: 3290 Ft
Megnézem
Újdonság

Bilomag Plus 110mg Ginkgobiloba 90+30db

Bilomag Plus 110mg Ginkgo biloba 90+30db

110 mg Ginkgo biloba kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula magnéziummal és vitaminokkal

Ár: 5435 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!